Korean | English

pISSN : 2733-8649 / eISSN : 2733-8657

http://journal.kci.go.kr/ikiha
Home > Explore Content > All Issues > Article List

2021, Vol.27, No.4

  • 1.

    A Study on the Architectural Planning of Clinical Practice Spaces at the College of Medicine

    Choi, Kwangseok | 2021, 27(4) | pp.7~14 | number of Cited : 0
    Abstract
    Purpose: This study summarized architectural planning data for clinical practice spaces for CPX/OSCE and Simulation spaces, through analysis of domestic and foreign literature and a survey of domestic colleges of medicine. Methods: This study analyzed the architectural planning elements of the clinical practice spaces of the college of medicine, through a literature review on the clinical practice space and the survey of four recently established colleges of medicine. Results: ① It is desirable to plan the floor plan type for Simulation and CPX/OSCE spaces as a corridor-separated type that separates the circulations between students and staff (faculty). ② The simulation area arranges their practice rooms around the control space where the circulation of the staff is made. Conversely, it is desirable to arrange the CPX/OSCE rooms around the test waiting room where students enter. ③ It is desirable to separate access to the staff and students to allow student control, and to install various support spaces facing the staff corridor to secure the movement of equipment and the flow of evaluators. ④ In the simulation area, the equipment stored in the storage must be set in each room before the practice according to the setting of delivery or surgery like, and the equipment that has been removed must be back, so the circulation is short and does not intersect with the student circulations. ⑤ Debriefing rooms, seminar rooms, etc. are arranged in the staff area for review and discussion of clinical situations where practice and evaluation have been completed. Implications: It is important to configure an appropriate movement system and spatial zoning for each space for simulation and CPX/OSCE.
  • 2.

    A Study on the Causes of Changes in Architectural Plan on the Prizewinner of General Hospital Design Competitions in Korea - Focused on the Architectural Fixed-Elements

    LU XUZHENGYI , Kim Sung Hyun , Yang, Nae-won | 2021, 27(4) | pp.15~27 | number of Cited : 0
    Abstract
    Purpose: This study compares and analyzes the design drawing changes that occur during the design process between hospital design competition and the final detailed design. Based on this, factors that can reduce the rate of changes in drawings are derived. The purpose is to provide basic data to lessen the rate of the changes in the process of architecture design and can be reflected in the design competition guidelines. Methods: In this study, cases of hospitals are selected which are built in 5 recent years. Then compare and analyze the drawings which was drawn in the process from submission of competition to final design. After investigating the design changes that occur after the design competition, analyze the fixed-elements which are the main causes of design changes. Fixed-elements can be narrow down into few architecture-factors such as vertical-core, shafts, public-corridor, HAVC, and mechanical/electrical spaces. Results: Result of the rate of changes in each selected hospital floors can be sorted into variable-elements and fixed-elements which tells that the higher the rate of changes of the fixed-elements, the higher the rate of changes of the variable-elements. Implications: In other words, it can be said as the lower the change rates of the fixed-element, lower changes in whole design changes which represents that the greater the efficiency can be shown in the design process.
  • 3.

    A study on the Planning of a general ward in infectious diseases hospital considering the efficiency of hospital operation

    HAN EUNBEE , Kwon, Soon-Jung | 2021, 27(4) | pp.29~39 | number of Cited : 0
    Abstract
    Purpose: As the need for a hospital specializing in infectious diseases has increased, construction is being promoted. Hospitals specializing in infectious diseases receive some state subsidies, but in the case of private hospitals, hospital operation efficiency should be considered to prevent cost loss. Therefore, we aim to derive a building plan for a general ward in a hospital specializing in infectious diseases that can be used not only in normal times but also in times of crisis. Methods: In this study, relevant literature review and field interviews were conducted with medical staff working in facilities designated as infectious disease hospitals. Results: The general ward building plan of the hospital specializing in infectious diseases was classified into three categories and presented. 'Spatial composition' for nursing unit and ward zoning, 'Spatial plan' for ward space conversion in normal times and crises, 'Bedroom plan' for effective dimensions and area of the ward. Implications: It can be used as a guideline when designing an infection-facility ward. And it can be a basis for inducing improvements to prevent infection in the ward of existing medical facilities.
  • 4.

    A study on the management of the cognitive health design pilot projects applied to residential areas

    KimHyunju , Seung Ji Lee | 2021, 27(4) | pp.41~50 | number of Cited : 0
    Abstract
    Purpose: This study is aimed at the case of the cognitive health design pilot projects promoted by the Seoul Metropolitan Government since 2014 in terms of design to solve social problems in accordance with the aging population of our society. The purpose of this study is to analyze the maintenance and management of the projects and to suggest implications for the promotion and expansion of sustainable cognitive health design in the future. Method: It set the analysis frame by dividing management into maintenance-damage-demolition for the spatial types and spatial elements suggested in the Seoul Cognitive Health Guidelines. And it analyze the actual conditions of four pilot projects based on the field survey. Results: First, the ratio of damage and demolition was higher than maintenance. Second, designs and techniques with low durability were applied. Most of the cases where floor marks were applied to the external environment were lost or difficult to recognize, and their functions were limited due to storage of goods and parking of vehicles and motorcycles. Third, there was a large variation according to the type of residence. The project contents that can be applied to the low-rise residential area were also limited, and more elements were demolished than in the apartment type. Implications: First, it should limit project contents of space types and space elements that can be maintained even over time. Second, it should seek sustainable design and technical solutions. Third, it should seek alternatives to cognitive health design in low-rise residential areas where a large number of elderly people live.
  • 5.

    A Study on a space utilization plan for screening clinic in public health center by means of the prevention of respiratory infectious disease - Focused on a negative pressured tuberculosis exam room

    yoonhyunjin , Han, Suha | 2021, 27(4) | pp.51~60 | number of Cited : 0
    Abstract
    Purpose: Tuberculosis(TB) care unit in public health center should be carefully considered to be re-designed as an infection safety environment for both patient and healthcare workers. So, for the enhancement, this study analyses the facility requirements for co-using the screening clinic as a TB and other respiratory disease care unit. Methods: Not only screening clinic facility guidelines from “A Study for Standard Triage Design and Construction Document” but also the guidelines of TB care and related medical facility are reviewed; KDCA, CDC, ECDC and WHO as a TB care, and FGI and NHS for facility. The facility requirements are summarized space, approach, and mechanical requirement in order. By comparing the summary and screening clinic facility guidelines, supplementations are proposed for TB care unit setting. Results: The result of this study shows that both the space program and mechanical requirement of the screening clinic and that of TB care unit are almost identical and could be share, which include direct airflow or negative air pressure in an exam room. To increase functional and economical efficiency, however, it is necessary to consider a multi-functional negative pressured room, So care process may be re-designed based on a room type; face-to-face room or glass wall inbetween. Implications: The facility guidelines for TB care unit of a public health center should be developed to build a safe environment for infection control by reflecting its medical plan and budget.
  • 6.

    The Effect of Patient-related and Environment-related Characteristics on the Risk of Falling in Inpatient Care Unit - A Case-Control Study to identify Inpatient Fall Risk Factors

    Young-Seon Choi | 2021, 27(4) | pp.61~70 | number of Cited : 0
    Abstract
    Purpose: The study aims at identifying patient-related and environmental factors associated with an increased risk of falling and, therefore, both caregivers and designers can be aware of fall risk factors and can contribute to prevent inpatient falls in their own areas of expertise. Methods: A case-control study has been conducted, utilizing patient data and physical environmental data in the unit of General Medicine in the United States. The case-control study investigated data about patients who had suffered falls as well as patients with similar characteristics (e.g., age, gender, and diagnosis) who did not suffer falls. Results: The study identified both patient-related and physical environmental factors associated with inpatient falls. Morse fall risk score, patient visibility, and patient accessibilityB were identified as significant predictors to inpatient falls, when controlling for other significant variables. Implications: The findings of the study can provide implications to both caregivers and healthcare and hospital environment designers. Caregivers should give special attention to patients with high Morse Fall Risk Scores to prevent inpatient falls. Designers also need to examine and to fine-tune the unit layout of inpatient care units to maximize each patient room’s patient visibility from the rest of the unit and patient accessibilityB from working areas of nurses.