본문 바로가기
  • Home

A Study on the Playground Redesign Process in Apartment Complex

  • Journal of Communication Design
  • Abbr : JCD
  • 2018, 65(), pp.267-281
  • DOI : 10.25111/jcd.2018.65.20
  • Publisher : CDAK Society of Communication Design
  • Research Area : Arts and Kinesiology > Design > Visual Information Design > Information Design
  • Received : September 10, 2018
  • Accepted : October 29, 2018

Baek, Ki-woong 1 KIM, MYOUN 2

1성균관대학교 디자인 대학원
2성균관대학교

Accredited

ABSTRACT

A lot of children live in the apartment housing areas but they are just able to gain the lowest satisfaction level from the playgrounds in their apartment housing areas among the playgrounds in their communities. According to the Construction law in Korea, the apartments which are over 30 years old can be reconstructed in 10-15 years old and that time the apartments re-designing the aging playgrounds, the great playing services and experiences for the children can be provided. However, examining the recent playgrounds re-designing cases in the apartment housing areas, the playground equipment and the ground materials have been just replaced. On the other hands, Save the children's project of that "Save the playground" has succeeded in make the playground beloved by the children and the residents near the playground. The study for examining two cases, the process of re-designing the playgrounds in the apartment housing areas was the provider centered, while the community design and serviced design, which are customer centered, have applied to the process of “Save the playground” project. Even though, both the community design and the service design are the good methodologies when two methods applied to re-designing the aging playgrounds in the apartment housing areas, some problems have been found. For solve the problems, the process in this study is the process for in the apartment housing areas composed of the stages, that are, [Diagnosis of the area-Communication with the community-Design together-Construction of the playground together-Promise]. Through the appropriate re-design process, the areas can be diagnosed from the integrating viewpoint and touch points can be found. the limited budget can be used efficiently and as a result, the satisfaction level of the playing service and the residential environment can be improved and to activate the community can be expected by the participating design.

Citation status

* References for papers published after 2022 are currently being built.